Valpreventie
Tineke Mulder
In het Medisch Centrum Dwingeloo werken we met een multi-disciplinair zorgprogramma voor valpreventie. Dit betekent dat meerdere zorgverleners kijken naar de oorzaak van uw probleem.
Bij Valpreventie kijken we bijvoorbeeld ook naar uw medicijngebruik, uw gezichtsvermogen, uw thuissituatie dus naar uw huis.
Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, dat is de wens van veel ouderen. Door het risico op vallen in en om het huis te verminderen kunt u een hoop narigheid voorkomen en zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Gelukkig is het vaak gemakkelijk om een val te voorkomen. Door voldoende te bewegen, veilige gewoontes aan te leren en aanpassingen in huis te doen verkleint u de kans op vallen aanzienlijk.
Mogelijke problemen waarbij valpreventie nuttig is:
- U slecht ter been bent en niet meer zonder hulpmiddel kunt lopen
- U moeilijk uit uw stoel of bed kunt komen
- U de trap niet meer op durft
- U bang bent om te vallen
- U het afgelopen half jaar gevallen bent zonder duidelijke aanleiding
Zo kunt u Valpreventiefysiotherapie krijgen:
Op indicatie van de huisarts, specialist, praktijkondersteuner of de wijkverpleging kunt u verwezen worden naar de fysiotherapeut. Of u neemt rechtstreeks contact op met deze fysiotherapeut.
Samen met u bekijkt de fysiotherapeut de dagelijkse handelingen die voor u een probleem zijn. En samen bespreekt u de training die voor u zinvol is.
De training richt zich op de handelingen waar u moeite mee heeft. U traint in uw eigen omgeving, dus bij u thuis of in de praktijk. Ook degenen die voor u zorgen worden hierbij betrokken. De fysiotherapeut werkt samen met de andere hulpverleners in de thuissituatie en houdt nauw contact met deze hulpverleners, zoals de huisarts, thuiszorgmedewerker en ergotherapeut.
De behandeling kan bestaan uit:
- Valpreventie/valtraining
- Oefenen van activiteiten uit het dagelijkse leven
- Advisering t.a.v. risicosituaties
- Inzetten van (loop)hulpmiddelen
- Spierversterkende- en balansoefeningen