Dry Needling – Fysiotherapie Dwingeloo – Dwingeloo
Entingheweg 18 B 7991CC Dwingeloo Tel:0521-592190

Fysiotherapie Dwingeloo

Welkom bij Fysiotherapie Dwingeloo. Fysiotherapie Dwingeloo is een moderne fysiotherapiepraktijk gevestigd in Medisch Centrum Dwingeloo. Door de korte lijnen en intensieve samenwerking met de huisartsen en andere disciplines binnen het Medisch Centrum, krijgt u de optimale behandeling en begeleiding: alles onder één dak.

Adresgegevens

Entingheweg 18 B
7991CC Dwingeloo
Tel:0521-592190
info@fysiotherapiedwingeloo.nl

Dry Needling

Dry needling

Rianne Hoogeveen

 

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spierknopen/ triggerpoints aanprikt, zodat spieren snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerder naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Tijdens dry needling wordt er geprikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen van spierknopen die niet alleen pijn in de spier kunnen veroorzaken, maar ook voor uitstralende pijn kunnen zorgen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk, langdurige verkeerde houding of langdurige overbelasting/ blessure, langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips, stress en verwondingen.  Het menselijk lichaam bouwt triggerpoints dus willekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd klachten van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zicht uiten in onderstaande klachten

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier.
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen.
  • Tintelingen in arm/ been, hoofdpijn en of duizeligheid.

Behandeling

De fysiotherapeut zal door een intakegesprek en een gericht onderzoek uw klachten analyseren. Tijdens het onderzoek kijken we of triggerpoints mogelijk de pijn veroorzaken. Triggerpoints bevinden zich ook vaak op andere plaatsen dan waar de patiënt de klachten heeft. Het drukken op een triggerpoint roept de klachten in veel gevallen op. De behandeling is gericht op het uitschakelen/ neutraliseren van triggerpoints. De fysiotherapeut plaatst een doorzichtige buisje met daarin zittend naaldje op de huid, boven het triggerpoint. Het naaldje wordt – met een snelle beweging- pijnloos door de huid in de spier gebracht. De fysiotherapeut beweegt het naaldje op en neer zodat het triggerpoint minder wordt/ geneutraliseerd wordt.

Hoe voelt dry needling aan?

Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort lokaal aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Dit kan een korte pijnsensatie geven. Iedereen ervaart dit anders. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel vermoeid en/ of stijf aan, maar dit is meestal van korte duur. Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie in stand te houden.